Ateş Düşürmek

Bazen üşüttüğümüz zaman , soğuk algınlığına yakalandığımız zaman ateşimiz çıkınca nasıl düşüreceğimizi tam olarak bilemeyiz. Özellikle küçük çocuklar kendi başlarına ne yapacaklarını bilemedikleri için bir büyüğün duruma müdahale edip ateş düşürmesi lazım. Bunu yapabilmesi için de Ateş Düşürme Yollarını bilmesi lazım tabi.

Ben kendi çapımda internette bir araştırma yaptım ve ateş düşürmenin yollarını öğrenmeye çalıştım. Şimdi de sizinle paylaşıyorum ;

Öncelikle ateşin derecesine göre durum tespiti yapmak lazım. Bunun için de ateş drecesine göre şöyle bir tablo hazırlanmış ;

36-37 normal ateş
37-38 hafif ateş
39-41 yüksek ateş
41’den yukarı ağır ateş
36 dan aşağı düşük ateş,
35,5 ‘a doğru indikçe soğumadır.
 

Ateşi düşürebilmek için öncelikle ateşlenen kişinin istirahat haline geçmesi lazım. Ateşli ateşli daha fazla yorulmaması gerekiyor. Hemen dinlenme durumuna geçerek ateşin düşürülmesi için gerekli ön şartların sağlanması böylelikle mümkün oluyor.

Tabiki internetteki birçok kaynaklar direkt doktorların yazdığı kaynaklar değil. O nedenle ateş düşürme tedavisi ile ilgili tabiki en iyi müdahale mütehassıslar tarafından yapılabilir. Ama hayatın kuralı olarak bilinen birşey bir soruna teşkil eden nedenler nelerse önce onlar bulunur ve ortadan kaldırılırsa sorunun halledilmesi yolunda önemli bir adım atılmış olur.

Mesela küçük bir örnek vermek gerekirse ; dondurma yiyip ateşlenen bir çocuğun dondurmadan ateşlendiği anlaşılınca dondurma yemesi engellenirse sorunun hallolması için sağlam bir adım atılmış olacaktır.  

Tekrar gelelim ateş düşürme konusuna. İnternette genelde Ateş düşürmek için aspirin, pramidon gibi ilaçlar kullanılabilir ve Çocuklarda ise fitil etkili olabilir şeklinde ifadelere yer verilmiş. Bu bazen benim için de geçerli ve etkili bir yöntem oldu. Ama kanımca doktor bilgisi olmadan çok fazla ilaçlara bel bağlamak doğru değil gibime geliyor.

Tabiki hasta da ateşin hemen geçmesini isteyecektir. Çünkü ATEŞ hastayı büyük ölçüde rahatsısz eden bir durum yaratır. Ateşli hastalıklarda yapılacak ilk işlerden biri, ateşi düşürerek hastayı rahat ettirmek olacağı için ilaçlar gerektiği gibi kullanılmalıdır.

Bunların haricinde internette kaynaklarda genelde şunlar tavsiye edilmiş ;

*Ateş, kalb ve akciğerin yükünü arttırır. Bu yükü hafifletmek için en iyi çare, yatakta istirahattır.
*Ateşli hasta, terle bol su kaybeder. Vücudun su dengesini korumak için sindirimi kolay, bol sulu yiyecekler verilmelidir. Süt, limonata, meyve suları, çorba gibi..
*Ateşten dolayı kuruyan dudaklarda, mukozalarda çatlaklar olabileceğinden iltihaplanmaları önlemek için ağız ve boğaz temizliğine dikkat edilmeli, antiseptik sularla ağız çalkalanmalıdır.
*Başa, vücudun daha başka yerlerine, soğuk tatbiki ateşli bir hastayı oldukça rahatlatır. Bu arada, kolonya veya sirke ile ıslatılmış soğuk bezleri, hastanın alnına, başına, kollarına, ayaklarına koymak, bunları sık sık değiştirmek gereklidir. Yine bunlarla vücudu ovmak, faydalı sonuçlar verir. Çok yüksek ateşlerde, doktor tavsiyesine göre hasta ıslak çarşafa sarılabilir.
*Ateş düşürmek için aspirin, pramidon gibi ilaçlar kullanılabilir. Çocuklarda ise fitil etkili olabilir. Yalnız bu gibi ilaçları, yüksek doz da vermek doğru değildir. Çünkü ateşin birden düşmesi dolaşımı ileri derecede bozabilir…
Sağlıkla kalmanız temennisiyle….

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.