Farabi’ninYazmış Olduğu “El Medinetül Fazıla” Nedir ? Eserin Özelliği hakkında bilgi..
Daha önce Farabi’nin El Medinetül Fazıla isimli eseri hakkında bir yazı yayınlamıştık. Şu adresten ulaşabilirsiniz ; http://www.hayhay.net/el-medinetul-fazila/
Bu yazımızda bir kez daha eseri hatırlatıp eserin özelliğine değinmek istiyoruz. Zira bu konu oldukça önemli.
El-Medinetü’l Fazıla: Farabi’nin Bağdat’ta iken telifine başladığı, Şam’da tamamladığı ve Mısır’da gözden geçirerek tekrar düzelttiği bu eser onun felsefi görüşünü ana hatlarıyla ortaya koyan en olgun eseri sayılmaktadır. Günümüze kadar 15’ten fazla baskısı yapılan bu eseri Nafiz Danışman ve Ahmed Arslan Türkçe’ye çevirmiştir.
İfadeyi “Erdemli Toplum” olarak günümüz Türkçesine çevirmemiz mümkündür.
Bu eserin önemine değinmek için sitemizde bu konuyu farklı başlıkla benzer olarak ikinci kez açıyoruz. Zira bu eser Farabi’nin en olgun eseri olarak sayılmaktadır.
Eser ülkemizde de “İdeal Devlet” ismiyle basılan bu eserde “Dünya Vatandaşlığı” kavramı da yer almaktadır.
Farabi’ye göre Islam’in çesitli anlasilma biçimleri veya anlasilma seviyeleri mevcut olabilir ve nitekim de mevcuttur. Bu seviyelerden biri, onu üzerinde hiçbir ciddi zihinsel, akilsal islemde bulunmadan gelenekçilerin savunduklari biçimde oldugu gibi harfi harfine almak ve anlamaktir. Bu, sokaktaki insanin, siradan insanin, Platon’un sözleriyle “gözüyle görmedigi, eliyle tutmadigi seyleri anlamakta güçlügü olan “insanin, duyularindan akla, sezgiye yükselmemis ve yükselemeyecek olan insanin anlama biçimi ve seviyesidir (bu inanç seviyesi, Gazali’nin deyimi ile “taklit” seviyesidir.) Ancak bunun üzerinde özel bir gruba, seçkinlere, akil ve sezgi sahibi insanlara, duyumcu-maddeci degil, akilci ruhçu insanlara tahsis edilmis olan özel bir anlasilma biçimi ve seviyesi vardir ki bu filozoflarin, bilginlerin anlama biçimi ve seviyesidir. Iste Farabi’ye göre felsefe, o halde, Islam’in en üstün, en dogru, en mükemmel anlama biçimi ve seviyesidir. (Arka kapağından)