Bu yazımızda bazı milli sporlarımızın neler olduğunu hatırlayacağız ..
Bu başlıkta kısaca bazı milli sporlarımızın yani ata sporlarımızın isimlerini hatırlayacağız.
Öncelikle Milli Spor terimini açalım ;
Millî spor, bir milletin kültürünün parçası olarak kabul edilen sporlar için kullanılan terimdir.
Aşağıda Türklerin milli sporlarından aklımıza gelenlere değindik. Hatırlayamadığımız milli sporlarımız olduysa lütfen konu altından ekleyiniz.
İşte bazı Milli sporlarımız ;
ATÇILIK – BİNİCİLİK : Atı Türkler evcilleştirmişlerdir ve eski çağlarda sürekli atlarla haşır neşir olmuşlardır.Türkler için at, mukaddes ve vazgeçilmez bir unsurdur. At sırtında doğar, at sırtında savaşır, at sırtında ölürlerdi. Günümüzde de çeşitli binicilik kulüpleri ve hipodromlarda bu spor devam ettirilmektedir.Gazi Koşusu,dünyaca ünlüdür.
CİRİT : Türklerin yüzyıllardan beri oynadıkları bir ata sporudur. 16. yüzyılda Osmanlı Türkleri tarafından bir Savaş Oyunu olarak kabul edildi. 19. yüzyılda bütün Osmanlı ülkesi ve saraylarının en büyük gösteri sporu ve oyunu oldu. Cirit, aynı zaman tehlikeli bir oyun olduğundan 1826 yılında II. Mahmut tarafından yasak edildi. Fakat daha sonra yine Osmanlı Ülkesi’nin başta gelen meydan ve savaş oyunu olarak her tarafa yayıldı. 40-50 yıl öncesine değin Anadolu’da yaygın bir oyun olduğu halde son yıllarda Erzincan,Uşak, Sivas, Söğüt, Kars, Erzurum ve Bayburt yörelerinde yaşamaya devam ediyor.
OKÇULUK : Güreş,binicilik,avcılık ve cirit gibi Türklerde gelenekselleşmiş bir spordur.
GÜREŞ : Geleneksel bir Türk sporu olan güreşin Türkler tarafından M.Ö. 5. yüzyıldan beri yapıldığı bilinmektedir. Türklerde en önemli karşılaşması Kırkpınar Yağlı Güreşleri’dir.
Bunların yanı sıra Türklerde Kılıç Sporları ve Avcılık da ilerlemiştir.
Türklerde Atlı spor faaliyetlerinin isimlerinden bazıları da şöyledir ;
Gökbörü /Oğlak Oyunu
Kızbörü
Beyge
Çöğen-Çevgen
Cirit
Cündi
süper bi şey :D