Birçok kişinin tatlı denilince ilk sıralara aldığı Sütlü Nuriye Tatlısı Nasıl Bulundu? Sütlü Nuriye Tatlısı Nereye Ait?
Baklavanın yerine bazı kişiler daha çok Sütlü Nuriye Tatlısını tercih ediyorlar. Çeşitli yerlerde farklı tarzlarda yapılsa da genel olarak daha hafif ve yumuşak bir tatlı olarak bilinen Sütlü Nuriye Tatlısı bu özelliğiyle bazı kişilerin daha çok ilgisini çekiyor. Aslında birçok yerde son yıllarda daha fazla duyulmaya başlanan bu tatlının mazisinin çok eski olmadığı rivayet edilen bir durumdu. Türkiye Gazetesi yazarı Metiner Sezer, 07 Temmuz 2013 Pazar tarihli “Sütlü Nuriye’nin hikâyesi” başlıklı köşe yazısında konuyla ilgili bilgilere yer vermiş. Bu yazıya göre Sütlü Nuriye’nin zorunluluktan ortaya çıkan ve yakın dönemde bulunan bir tatlı olduğu anlatılmış.
Yazıya göre 1980 darbe döneminde İstanbul Belediye Başkanı olan Emekli Korgeneral Abdullah Tırtıl Paşa, fıstıklı veya cevizli baklavaların farklı fiyatlardan satıldığını görünce fiyatlarda bir narh belirliyor ve fiyat dengesi olması için tek bir fiyattan satılmasını belirliyor. Güllüoğlu Baklavaları sahibi Hacı Mustafa Güllü ise iyi bir baklavayı o fiyata maletmek zor olduğundan İstanbul Belediye Başkanı Emekli Korgeneral Abdullah Tırtıl Paşa ile görüşüyor ama fikrini değiştiremiyor “baklava üretiminden vazgeçiyor. Vazgeçmesine vazgeçiyor ama tezgâha bir şey de koyması lazım. Süt, şeker ve undan meydana gelen bir tatlı üretiyor ve adına “Sütlü Nuriye” dediği bu ürünü Tırtıl Paşa’nın dediği fiyatın altında satmaya başlıyor. Yemesi hafif olduğu için tüketicinin hoşuna gidiyor bu tatlı ve kısa sürede meşhur oluyor…”
Zaman Gazetesi’nde 29 Ağustos 2010 tarihli Ayhan Hülagu’nun hazırladığı röportajda da “Sütlü nuriye bir ihtilal tatlısı. 12 Eylül’den günümüze kalan tek tatlı hatıra. Ucuz olsun diye şerbet yerine süt, fıstık yerine fındık konularak yapılan tatlıya ismi Nejat Güllü verdi.” şeklinde belirtilerek detaylı bir şekilde Sütlü Nuriye’nin hikâyesi anlatılmış.
Wikipedi’de Sütlü Nuriye maddesinde ise şu bilgiler yazılmış ; “Türk mutfağı’ndan bir tatlı. İhtilal tatlısı veya ihtilal baklavası da denir. Yaratıcısının Nuriye isimli bir kadın olduğu söylenir. Süt, fındık, şeker ve un ile yapılır. Geçmişi, 12 Eylül’den sonra baklava fiyatlarında görülen ani artışların getirdiği, daha kolay erişilebilir malzemelerden bir tatlı üretme ihtiyacına uzanır. Patenti Kocaeli’de bulunan Tatlı Güven isimli bir tatlıcıya aittir.”
Hiç yemedim ama güzeldir herhalde. Benim de hep aklıma takılır, yoğurt ilk defa nasıl bulundu, insanlar soğanı yemeyi nasıl akıl etti, kaşık ilk kimin aklına geldi, gibi sorular. İlginç bir yazı olmuş, teşekkürler.