Hayhay üzerinde bu yazımızda kısaca Bilinçli tüketici olmak için neler yapmalıyız? sorusuna yönelik bazı cevaplar vereceğiz. Ama önceden belirtmek lazımki bu yazdıklarımız kendi düşüncelerimizi içerdiğinden tek başına yeterli değildir. Burada maksat sizlere yol göstermek ve bunlar ışığında sizlerin de kendi yönteminizle daha bilinçli tüketici olmanızı sağlayacak adımlar atmanıza katkıda bulunmaktır.
Toplum olarak birçok olayın çözümünü devletten bekleyen bir yapımız var. Öncelikle burada bir eleştiri getirmek yerinde olacaktır. Her şeyi devletten beklemek yerine devletin de işlerini kolaylaştırmak zannederizki iyi vatandaş olmanın öncü kurallarındandır. Başımıza gelen bir sorunda devletin ihmalkarlığını veya önlem alması gerektiğini görmektense kendi hatamızın hangi noktada olduğunu düşünmek bilinçli tüketici olmanın önemli şartlarındandır. Bunu bir vazife olarak telakki etmek gerekir. Çünkü devletin her olayda hemen yanı başımıza koşup geleceğini beklemek birçok meselede zaman kaybettirebilir.
Bilinçli tüketicinin en önemli görevlerinden bir tanesi de devamlı tüketmek yerine , ihtiyaç oldukça tüketmek olmalıdır. Bilinçli tüketici öncelikle neye ihtiyacı olduğunu iyi belirler. İhtiyacı olan ürünü en hesaplı ve en kaliteli şekilde nereden alacağını bilir. Bilinçli tüketici , üretim ve tüketim hakkında bilgi sahibi olmalıdır. Tüketeceği ürünün oluşma şartlarını , maliyet ve girdi çıktılarını iyi düşünmeli bunun için gerekirse çeşitli kaynaklardan araştırma yapmalıdır. Karşılaştırmalı analizlere önem vermelidir.
Fiyat, kalite, marka, güvence, garanti, değişim veya iade gibi ürünün satın alınmasından önceki veya sonraki aşamalar hakkında bilgi sahibi olunması tüketicinin yararınadır.
Alınan ürünün cinsi, tüketimin niteliği de son derece önemlidir. Söz gelimi gıda tüketimi ile giyecek tüketimi arasında tüketim benzerlikleri bulunsa bile birçok bakımdan farklılıklar daha çoktur. Gıda sektöründe üretim tarihleri, sağlık v.b. gibi konular üzerinde ayrıca durmak yerinde olacaktır.
Bilinçli tüketici hatalı bir ürünle karşılaştığında şikayet edeceği makamların farkındadır ve yeri geldiğinde şikayet hakkını kullanmaktan çekinmez. Tükettiği veya tüketeceği ürünlerin çevreyle dost ürünler olmasına özen gösterir. Bilinçli tüketici “ucuz etin yahnisi yavan olur” ata sözüne değer verir. Aldığı ürünün fiyatına olduğu kadar kaliteli kullanım süresine ve işlevselliğine önem verir.
Şimdilik bu kadar. Sizler de konuya katkıda bulunabilirsiniz. Bilinçli tüketici olmak için çeşitli kaynaklardan yararlanıp eklemelerle kendi yol haritanızı belirleyebilirsiniz.
merhaba
yazmıyo yaaaa
harika performans ödevime yardımcı olduınuz :):)
işte bu!!!!!!