Kamuoyunda ”Tam Gün Yasası” olarak bilinen, kamudaki hekimlerin muayenehane açmasına yasak getiren tasarıyla ilgili bir de buraya yazalım istedik.
Tabi konuya giriş yapmadan önce hatırlatmak istiyorum ; konuyla ilgisi olduğunu düşünenler ve görüşlerini paylaşmak isteyenler konu altından hemen yorumlarını yazıp bizlerle paylaşabilirler.
Yazıya öncelikle Tam Gün Yasası ile amaçlanan hedefi belirtmekle başlıyorum. Tam Gün Yasa Tasarısı ile kamuda çalışan doktorların iş yükünün azaltılması ve adaletli bir duruma getirilmesi hedefleniyor.
Geçtiğimiz günlerde TBMM Genel Kurulu’na sevk edilen tasarı, halka yüksek standartta, etkili, adil, kaliteli ve kolay erişilebilir bir sağlık hizmeti sağlarken hekim ve sağlık çalışanlarına da yeni imkânlar sunuyor. Hükümet bu yasanın kabul edilmesiyle doktorların çalışma koşullarını ve düzenini yeniden ele almayı ve ayrıca doktorla hasta arasında doğrudan para ilişkisi kaldırılarak güven ilişkisi tesis etmeyi sağlamak istiyor. Hastaların sağlık hizmetlerine erişimini kolaylaştıracak tasarıyla doktorların sadece kamudaki görevlerine odaklanarak işinde tam verimli olması sağlanacak.
Tamgün Yasa Tasarısı’ nın, önümüzdeki hafta yasalaştırılmak üzere TBMM’ ye getirileceği belirtiliyor. Ancak, yasa tasarısı üzerinde yoğun tartışmalar sürüyor.
Tam Gün Yasası olarak bilinen bu tasarıyı eleştiren çevreler genelde ham bir yasa olduğunu , adaletsizlik içerdiğini, vergi kaybına ve işsizliğe neden olacağını belirtiyorlar.
Ayrıca uygulamanın zor ve finansman açısından sıkıntı doğurabileceği belirtiliyor.