Bazen merak etmişimdir acaba Türkiye çapında toplam kaç dershane var diye. Bakalım 2010 sayıları nasıl…
Aslında daha önceki yazılarımda söylemiştim Dershane Sistemi’ne karşı değilim diye. Ama bazen ticaret mantığıyla dershane açanlar olduğunu düşünüyorum. Esasında birçok öğretmenin iş sahibi olması nedeniyle dersane sisteminin kaldırılamayacağını düşünüyorum. Bu açıdan da destekliyorum. Önceki yazılarımdan sitede ayrıntılı bilgiler bulabilirisiniz.
Bu yazımızda da Türkiye çapındaki dershanecilik uygulamaları ile ilgili fikir veren bazı istatistiklerden yararlanmış olacağız.
Haber Türk’ye yer alan bir haberde şu şekilde deniliyor ;
ÖSYM tarafından 81 il merkezi ve Lefkoşa’da gerçekleştirilen KPSS sınavına katılan adayların bazıları da sınava artık dershaneler ve kurslar aracılığıyla hazırlanıyor. Türkiye’deki sayıları 4 bin 170’i bulan özel dershaneler son yıllarda peş peşe KPSS kursu düzenleme izni almaya başladı. Halen 450‘ye yakın özel dershane KPSS kursu düzenliyor. Elazığ’dan Mersin’e, İstanbul’dan Uşak’a kadar birçok ilde KPSS kursu düzenleyen dershane bulunuyor. Adayların ne kadarının kursa gittiğiyle ilgili net bir bilgi bulunmuyor ama her kursta 200-300 aday olduğu düşünüldüğünde, adayların halen ancak yüzde 5’inin kurslara gittiği ortaya çıkıyor. KPSS öğretmenlik sınavına girecek adaylar kursa gidip hazırlanmak isterlerse 260 saatlik bir kursun maliyeti bin 300 ile bin 500 TL arasında değişiyor. 500 saatlik KPSS ön lisans ve ortaöğretim kurslarının maliyeti ise ortalama bin 500 TL görülüyor. Ortalama bin TL’lik bir kurs maliyeti için 100 bin adayın 100 milyon TL ödediği ortaya çıkıyor.
Demekki Türkiye’de 4170 Dershane var. Nerden bakarsanız en kötü ihtimalle 50.000 kişinin iş bulması demektir bu rakam. Ama galiba bazı yerlerde çarpıklaşma da var anladığım kadarıyla. Umarım şu eğitim sistemimiz yamalı bohça olmaktan kurtarılır.
Konuyla ilgili yorumlarınızı bekliyoruz…